logo

17.7.16

~KAMPÁNY A FANFICEKÉRT~

Sziasztok! Ma egy olyan dologról szeretnék nektek beszélni ami nagyon közel áll hozzám. Ez nem lenne más mint a fanfiction.  Szeretnék ezek mellett egy kampányt indítani, hogy több emberhez is eljusson ez az egész. Ha támogatod a fanficeket akkor tedd ki a plecsnit a blogodra, hogy mindenki láthassa. Tudom, hogy sokan nagyon elítélitek ezt a műfajt, de ha így is vagy vele szerintem érdemes lesz elolvasni a cikket, hogy más nézőpontból is láthassátok. 



Kezdjük a legelején, mit is jelenet a fanfiction? A fan szó a rajongó angol változata, a fiction pedig a kitaláció, fikció szóból ered. Szóval rajongói fikció. Ez így elég egyszerű lenne, de mit foglal magában? A fanfic egy olyan műfaj ahol kiélhessük imádásunkat film, könyv, sorozat vagy személy iránt. Ez eddig érthető, ugye? Akkor csapassuk!

Miért jó a fanfiction? Fanfiction általában csak olyanról írunk amiket szeretünk, ha szeretünk valamit boldogsághormonok termelődnek, ezáltal az embernek javul a közérzete mert kiélheti az imádását, nem csak addig amíg pl.: az a bizonyos könyv tart hanem tovább is, amíg írod a fanficet. (ez most úgy hangzott mintha olyan nagyon okos lennék :D) Szóval a ficeket (mostantól így fogom rövidíteni mert sokáig tart kiírni) sokkal szeretetteljesebben tudjuk sokszor írni mert már egy általunk imádott dolgot fokozunk, ezáltal a munka folyamata könnyebb, kellemesebb lehet. Ezt tapasztaltból mondom, nagyon szoros a kötelékem a ficekhez, valahogy könnyebben megy is kicsit az írás ilyenkor. 
Miért kezdj el fanfiction írni?  Rajongsz valamiért? Igen? Gondoltam. Legyen az banda, könyv vagy film, az emberek kötődnek dolgokhoz, ezt a legtöbb módon szeretnék kifejezni. Hát hogyan lehetne jobban hogy írunk róla? Szavakat áldozunk rá. Alkotunk csak ennek az egy dolognak (jó tudom vannak crossoverek, de na). Figyeljetek, én most nem úgy osztom itt az észt, hogy életemben fanfiction felé sem szagoltam, két történetes blogom van, mindkettő ez a kategória. Szóval tudom milyen jó érzés imádott karaktereidet mozgatni, beszéltetni, irányítani őket, tovább írni egy történetet, vagy épp átvariálni. 
Miről lehet írni egyáltalán? Írhatsz mondjuk egy bandáról, énekesről, színészről, blogról, könyvről, filmről, játékról. Ezek közül biztos találtál egy kedvencet magadnak. 
És ha kezdő vagy? Ha te csak most csöppentél bele az írás vagy a blogger csodálatos világába akkor ne azt ajánlom ne alkoss rögtön saját világokat amiket te magad sem tudsz kezelni, rengeteg hibával és nehézséggel. Dolgozhatsz egy olyan világgal is amit már ismersz, olyan színészekkel/énekesekkel akikről úgy érzed mindent tudsz ezért könnyebb lesz az egész. Sokan azt gondolhatják, hogy ez lustaság, de szerintem ez csak megkönnyíti a kezdők dolgát. 
Nincs még vége a kedvenc könyvednek/sorozatodnak/filmednek, de nem tudsz tovább várni? Sebaj, a fanfiction erre tökéletes megoldás! Gondolkozz el hogyan érhetne véget a történet, kalandozz el a szereplőkkel, kösd össze a szálakat. Olyanokat boronálhatsz össze akiknek esélyük sem volt, te megadhatod nekik a boldog befejezést, vagy épp szétválaszthatsz két szereplőt. 
Na és az AU-k? Az AU  jelentése Alternatív Univerzum, ahol teljesen átírhatod a dolgokat és nem is fog senkit sem zavarni, Az X-maneket beteheted egy kávézóba dolgozni, Sherlock pedig lehet vámpír, a Beatles egy jedi csapat. Ez így működik és nagyon szórakoztató, írogattam már pár ilyen furcsaságot. Nagyon érdekes mindig ilyeneket olvasni. 
Mit tegyek, ha több témában akarok ficit írni? Kedves barátaim ilyenkor jön az a csod amit úgy nevezünk, hogy crossover. Két (vagy több) dolog egybegyúrása. Nálam például ilye n a Sherlock és Loki, vagy Norman és Dipper fici. A crossover egy olyan varázslatos dolog amibe ha belekezdesz végetelen furcsaságok, agymenések és szórakozás kezdődik el. Összehozhatsz két teljesen különböző karaktert akik még nem is csak egy univerzumban élnek, fantaszikus higgyétek el. 

Ha támogatod a kampányt csak annyit kell tenned, hogy:
  • kirakod a plecsnit
  • megosztod a cikket
  • elterjeszted  a fanfictiont
  • olvasol fanfictiont
  • írsz fanfictiont

Rakd ki a blogodra ezt a nagyon röhejes és béna plecsnit ha egyetértesz velem, hadd lássák többen is!


20 megjegyzés:

  1. Fanfiction RULEZ! Egyébként nem tudom, miért nézik le. Rengeteg ma neves, híres író is ficekkel kezdte a pályafutását. Nem szégyen, nem lopás, ugyanolyan teljes értékű mű, mint a saját világos.

    VálaszTörlés
  2. És hála neked, megvan a holnapi cikkem témája. :)

    VálaszTörlés
  3. Csatlakozom a támogató tömeghez ^^ Merre is találom azt a Sherlock és Loki ficit *-* A lelkem szomjazik arra a kettőre

    VálaszTörlés
  4. Támogatom ezt a kampányt, és ezzel a bejegyzéssel kedvem támadt egy rövid, csattanós fanfictiont írni. (vagy au-t.. Még nem tudom pontosan :D valamelyik csak lesz)

    VálaszTörlés
  5. Sosem értettem miért baj az, ha te felhasználsz egy meglévő karaktert. A sztorit ugyanúgy te találtad ki, a te beteg agyszüleményed és aki szereti az illetőt, sorozatot, könyvet, kedvére fangörcsölhet 😘

    VálaszTörlés
  6. A fanficton írás szerintem főleg egy kezdő írónak hasznos.
    És ez valóban nem a lustaság része. Amikir kezdő vagy rengeteg dologra kell figyelni - fogalmazás, írásmód, helyesírás, hogyan írjunk párbeszédet, hogyan írjunk leírást, stb. Ilyenkor a fanfiction írással kaphatsz egy, vagy akár több, kvázi "gyakorló világot", ahol, ha eleinte nem kalandozol ez nagyon, adott egy világ, egy fő történetszál és kész karakterek. Így ezzel eleinte nincs sok gondod, tehát fórdíthatod minden figyelmed magára az írásra, az ebben való fejlődésre, úgy, hogy közben a sztori a világ és a karakterek is érdekesek - tehát már adott is egy jó blog. Utána, mikor írás téren már megfelelő szintre fejlődtél, foglakkozhatsz saját történettel, és ilyenkor már minden figyelmedet annak szentelheted.
    Szerintem ezért olyan jók a fanfictionok. Én egy nagyon hosszú HP fanfic-en tanultam meg írni (akarom mondani, már tűrhetően írok :D ), és néha még most is kedvet kapok egy-egy rövideb fichez. Szóval én ajánlom a kezdőknek, és támogatom az ötleted.

    VálaszTörlés
  7. Annyira örülök annak, hogy vannak, akik támogatják a fanfiction-öket. De tényleg. Manapság sokan lenézik azokat az embereket, akik ilyeneket írnak. (Én is írok:3) Szóval már ki is rakom a képet (ami édes lett; nem is béna), és köszönöm, az összes fanfic-es nevében. Juhúúú:D

    VálaszTörlés
  8. Imádom a cikked, már ki is tettem három blogomra a képet! :)

    VálaszTörlés
  9. Én is támogatom ezt a kampányt ! Szerintem ez egy remek alkalom hogy felszólaljunk HAJRÁ !

    VálaszTörlés
  10. Támogatom a kampányt, bár én inkább olvasom a fanfictionokat, de a fejemben mindig elkalandozom egy- két ötleten! Mindenképp kirakom a blogomra a képet! :)
    Üdv:
    Nina Destiny

    VálaszTörlés
  11. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  12. Én is támogatom! Több fanficet is írok, és imádom őket! ^^ Nem tudom elképzelni, hogy ne legyenek ilyesmik, természetesen mind 3 blogomra kiteszem a plecsnit! :)

    VálaszTörlés
  13. Totál egyetértek, és viszem a plecsnit én is mutogatni :D Hajrá fanficcek és fanfic írók! :D

    VálaszTörlés
  14. Szia! Tejesen egyetértek! Már kinn is van a pecsét az Árnyvadász fanfictionom oldalán :)

    VálaszTörlés
  15. Én igazán csak egy fanficet írok, de egyetértek! Mindjárt kirakom a plecsnit, fanficírás forever XD

    VálaszTörlés
  16. Szia! Ezzel én is teljesen egyetértek. Én már évek óta olvasok különféle fanfiction-ket, mégis csak most értem el arra a pontra, hogy saját fanficet írjak. Természetesen a pecsét megy is az oldalamra :)

    VálaszTörlés

~pöcegödröm bejárata~